Ilmastoteot kuuluvat meille kaikille.

Keski-Suomessa tehdään päivittäin lukuisia ilmastotekoja. Ne ovat arjen valintoja, joissa päädytään ympäristöä huomioivaan, kokonaiskestävään ratkaisuun. Teot liittyvät esimerkiksi asumiseen, ruokailuun, palveluihin, pukeutumiseen ja liikkumiseen. Lisäämällä erilaisia ilmastotekoja arjessamme, olemme mahdollistamassa Keski-Suomen hiilineutraaliustavoitteen toteutumista.




Kesäkeittiön pöydän ääressä istuva lyhyttukkainen nainen hymyilee aurinkoisesti. Edessä on leikkuulauta, jolla lepää pilkottuja kurkkuja ja tomaatteja.

Ilmastoteko 1:
Lähiruokaa, kiitos

Lähiruoka on omalla alueella tuotettua ja kulutettua ruokaa. Se voi olla esimerkiksi lihaa, maitotuotteita, viljatuotteita tai kasviksia. Ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti tuotetulla lähiruualla, jota ei myöskään tarvitse kuljettaa kauaksi tai pakata niin paljon kuin kauemmaksi vietävää ruokaa, on pienempi ekologinen jalanjälki. Lähiruoka on usein myös puhdasta ja maistuvaa.

Pirjo suosii lautasellaan lähiruokaa. Kurkkaa ilmastoteko Youtube-videolta.

Punapaitainen nainen seisoo polkupyörän vieressä ja kohottaa hymyillen valkoista pyöräilykypärää. Taustalla näkyy Jyväskylän yliopiston rakennuksen punatiilinen seinä.

Ilmastoteko 2:
Luonto kiittää pyöräilijää

Polkupyöräily on usein nopein ja halvin tapa liikkua etenkin keskusta-alueilla. Pyöräilyn korvatessa autoilua ilmastopäästöt ja melusaaste vähenevät ja ilmanlaatu paranee. Samalla liikunta lisää ihmisten hyvinvointia kohottamalla kuntoa ja vähentämällä stressiä. Työpaikoilla voidaan satsata hyvinvointiin myös liikuntamahdollisuuksia parantamalla.

Ulla valitsee työmatkoilleen kulkupeliksi polkupyörän. Katso ilmastoteko Youtube-videolta.

Lyhyttukkainen nainen seisoo metsässä sienikori kainalossa  ja katsoo hymyillen kameraan.

Ilmastoteko 3:
Sienet ja marjat talteen

Sienestys ja marjastus ovat Suomessa mahdollisia jokamiehen oikeudella lähes kaikissa metsissä. Herkullisesta ja luonnonmukaisesti kasvaneesta sadosta riittää erilaista poimittavaa pitkälle syksyyn. Metsässä samoillessa tulee huomaamatta hyötyliikuntaa ja mieli lepää. Metsästä poimittu ruoka, joka haetaan kävellen tai polkupyörällä, voidaan laskea päästöarvoiltaan nollaksi, sillä se kasvaa, vaikkei kukaan sitä poimisikaan.

Lea-Elina kerää lähimetsän luomuherkut talteen. Löydät ilmastoteon Youtube-videolta.

Valkoiseen kauluspaitaan pukeutunut mies seisoo katolla aurinkopaneelien keskellä ja katsoo kädet puuskassa rennosti hymyillen kameraan.

Ilmastoteko 4:
Apua energia-asioihin

Energiankäytöstä ja ilmastopäästöistä merkittävä osa muodostuu kiinteistöjen toiminnan seurauksena. Etenkin fossiilisten polttoaineiden, esimerkiksi hiilen ja öljyn käyttö lisää ilmaston lämpenemistä. Valitsemalla kiinteistöön ilmastoystävällisemmän energiamuodon kuten maalämmön ja aurinkopaneelit voi mahdollistaa hiilineutraalimpaa tulevaisuutta.

Hannu auttaa taloyhtiöitä ilmastoystävällisempien energiaratkaisujen löytämisessä. Kuulet lisää ilmastoteosta Youtube-videolta.

Turkoosipaitainen, lyhyttukkainen nainen kumartuneena ompelemaan pinkkiä pellavapaitaa.

Ilmastoteko 5:
Lisävuosia vaatteille korjausompelulla

Korjausompelu on yksi vastuullisen kuluttamisen tapa. Vaatteita huoltamalla, korjaamalla ja kierrättämällä niiden käyttöikää voidaan lisätä huomattavasti. Samalla vähennetään tekstiilien valmistuksesta ja käytöstä aiheutuvia ympäristöhaittoja. Myös vaatteiden hankinnassa kannattaa käyttää harkintaa ja satsata aikaa ja käyttöä kestäviin tuotteisiin. Etenkin pikamuotiin keskittynyt vaateteollisuus on varsin suuri luonnonvarojen kuluttaja ja kasvihuonepäästöjen aiheuttaja.

Pirjo saa vaatteille runsaasti elinikää korjausompelulla. Tämänkin ilmastoteon löydät Youtubesta.

Lähikuva kädestä, jossa on älypuhelin. Puhelimen ruudulla näkyy Fingrid-sähkönseurantasovellus.

Ilmastoteko 6:
Sähkön tuntihinnan seuraaminen

Sähkön pörssihintaa seuraamalla voi vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä sähköntuotannossa. Sähkön hinta nousee silloin, kun uusiutuvaa energiaa ei ole hyvin saatavilla, ja on vastaavasti edullista, kun uusiutuvalla energialla saadaan katettua suurempi osa sähkönkulutuksesta. Esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksen hintatietojen avulla voi vähentää sähkönkäyttöä silloin, kun sähkö on kallista ja hyödyntää halvimmat tunnit – Ja kukkaron lisäksi myös luonto kiittää.

Ulla säästää luontoa ja rahaa sähkön tuntihintaa seuraamalla. Voit katsoa ilmastoteon Youtubesta.

Polkkatukkainen nainen istuu etuovi avoinna olevan sinisen auton ratissa. ja katsoo kameraan.

Ilmastoteko 7:
Päästöt kuriin biokaasulla

Biokaasu on vähäpäästöisin liikenteen käyttövoima. Ympäristöystävällisellä biokaasuautoilulla voidaan vähentää yli 80 prosenttia polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä hiilidioksidipäästöjä verrattuna perinteisiin polttoaineisiin. Edullisella, 100 % kotimaisella ja aidosti kierrätystuotteena syntyvällä biokaasulla voidaan korvata fossiilisten polttoaineiden tuontia ja edistää omavaraisuutta. Siksi biokaasukäyttöinen auto on erinomainen valinta silloin, kun autoa on pakko käyttää.

Suvin perheen auto kulkee biokaasulla. Kurkkaa ilmastoteko Youtubesta.

Mies makoilee kyljellään kyynärpäähän nojaten kukkien keskellä korkeassa nurmessa.

Ilmastoteko 8:
Kukkia pörriäisille ja perhosille

Pölyttäjähyönteisiä tarvitaan, että eri kasvilajit säilyvät ja luonto pysyy monimuotoisena tulevaisuudessakin. Metsän ja puutarhan marjapuskat ja omenapuut ja useimmat viljelykasvit eivät tuota satoa ilman pölyttäjiä. Hyönteislajit myös vähenevät, mikäli niiden luontainen elinympäristö muuttuu. Esimerkiksi nurmen leikkaamatta jättäminen, pölyttäjäystävällisten kasvien istuttaminen ja hyönteishotellin rakentaminen edistävät luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä.

Harri antaa kukkien kasvaa pörriäisille ja perhosille. Katso ilmastoteko Youtube-videolta.

Lyhyttukkainen aurinkolaseihin ja pelastusliiveihin sonnustautunut nainen istuu veneen perässä ja nostaa katiskaa järvestä.

Ilmastoteko 9:
Villikalaa ruokavalioon

Villikala kasvaa vapaana järvessä tai meressä, eikä sen kasvattamiseen siksi kulu ilmastoa kuormittavaa energiaa. Kotimaisen kalan syöminen poistaa myös ravinteita vedestä ja siten kirkastaa vesistöjä. Esimerkiksi lihan korvaaminen proteiinin lähteenä kestävästi kalastetulla villikalalla on ilmastoystävällinen valinta. Lisäksi kala on ravintoarvoiltaan varsin terveellinen osa ruokavaliota.

Leila pyytää villikalaa lähijärveltä. Katso ilmastoteko Youtube-videolta.

Lyhyttukkainen nainen seisoo ulkona kädessään lehtikaalinippu ja edessään pöydällä erilaisia kasviksia omalta kasvimaalta.

Ilmastoteko 10:
Kasvissyöjän kasvimaa

Kasvissyönti on hyvä tapa pienentää ruoantuotannon ilmastovaikutusta, esimerkiksi rehevöitymistä ja luonnon köyhtymistä. Ruoan aiheuttama ilmastovaikutus kasvaa sitä enemmän, mitä pidempi ravintoketju on. Omalla kasvimaalla luonnonmukaisesti kasvatettu ruoka vähentää alkutuotannon energiankulutusta ja ilmastopäästöjä. Usein ruokavalion ravitsemuksellinen laatu myös paranee monipuolisen kasvisravinnon avulla.

Lea-Elinan kasvimaa tuottaa ravintorikkaan sadon. Löydät ilmastoteon Youtubesta.

Nainen nojailee omakotitalon terassilla olevaan ilmalämpöpumppuun.

Ilmastoteko 9:
Ilmalämpöpumppu ja takka

Ilmalämpöpumppu ja takka ovat fiksu ja ympäristöystävällinen valinta sähkölämmitteisen talon energiankulutusta hillitsemään. Ilmalämpöpumppu on hyvä tukilämmitysmuoto varsinaiselle lämmitysjärjestelmälle kuten patteri-, lattia- tai kattolämmitykselle. Puulla lämmittäminen on puolestaan täysin sähköstä riippumaton, omavarainen lämmitysmuoto ja hyvä lämmönlähde, kun huolehditaan kotimaisen ja kuivan puun puhtaasta palamisesta huolletussa tulisijassa.

Suvi pienentää omakotitalon energiankulutusta ilmalämpöpumpun ja takan avulla. Ilmastoteko löytyy Youtube-videolta.