Alkuperäisen tiedotteen on julkaissut Keski-Suomen ELY-keskus STT:n tiedotepalvelussa.
Luonto- ja ilmastoteemaisessa LUMOAVA-hankkeessa on valittu seuraavat Keski-Suomen maakunnalliset vastuulajit. Valinnat jatkavat sarjaa, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomio lajeihin ja niiden kautta myös elinympäristöihin, joiden vaaliminen on Keski-Suomessa avainasemassa. Julkistussarjan kolmannessa osassa esitellään kovakuoriaiset, joiden pääasiallisista elinympäristöistä korostuivat erityisesti vanhat metsät.
Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on yksi aikamme suurimmista ympäristöongelmista. Keski-Suomen ELY-keskus ja Keski-Suomen liitto ovatkin yhteisessä Luonto- ja ilmastotiedolla johtaminen Keski-Suomen vahvuudeksi -hankkeessaan (LUMOAVA) jatkaneet työtään keskisuomalaisen luonnon erityispiirteiden tunnistamiseksi ja huomioimiseksi osana kokonaiskestävän maakunnan kehittämistä. Hankkeessa tuotetaan aiheesta tietoa sekä vahvistetaan luonto- ja ilmastotiedon roolia osana maakunnallista päätöksentekoa eri tasoilla.
Osana LUMOAVA-hanketta valitaan maakunnallisia vastuulajeja yhdessä Suomen ympäristökeskuksen ja muiden alan asiantuntijoiden kanssa. Vastuulajiksi voidaan ottaa uhanalaisia tai silmälläpidettäviä lajeja, joissa maakunnalla on tietyt raja-arvot ylittävä suhteellinen edustus valtakunnallisista havainnoista. Myös uhanalaiset lajit, joiden esiintymisalueen reunalla Keski-Suomi sijaitsee, voidaan valita mukaan. Lisäksi vastuulajeiksi valikoituu erityisesti suojeltavia lajeja, joilla on maakunnassa yksikin elinvoimainen populaatio.
Aiemmin Keski-Suomen vastuulajeista on julkistettu putkilokasvit ja sittemmin sammalet ja jäkälät. Nyt kolmannessa osassa esitellään maakunnallisessa erityisasemassa olevat kovakuoriaiset, joita on yksitoista lajia. Näistä kahdeksan on luonnonsuojelulain erityisesti suojeltavia lajeja, muiden kolmen lajin havaintomääriä Keski-Suomessa voidaan pitää erityisen merkittävinä suhteutettuna Suomen kokonaishavaintoihin.
Keski-Suomen maakunnalliset kovakuoriaisvastuulajit ovat:
- Näsiänjalosoukko (Agrilus integerrimus)
- Liekohärkä (Ceruchus chrysomelinus)
- Jalavanlahokärsäkäs (Cossonus cylindricus)
- Haavanlahokärsäkäs (Cossonus parallelepipedus)
- Täplämustakeiju (Dircaea quadriguttata)
- Karvakukkajäärä (Etoforus pubescens)
- Idänkukkajäärä (Lepturalia nigripes)
- Kätköpää (Pachnephorus pilosus)
- Korpikolva (Pytho kolwensis)
- Vaskikaarniainen (Rhizophagus aeneus)
- Nahkuri (Tragosoma depsarium)
Kuten aiemmin sammalten kohdalla myös kovakuoriaisissa korostuu elinympäristön merkitys. Lajeista peräti yhdeksän elää vanhoissa (kangas)metsissä joko ensi- tai toissijaisesti. Kyseisten elinympäristöjen väheneminen muodostaa vakavan uhan näille jo ennestään uhanalaisille lajeille. Maakunnallisiksi vastuulajeiksi valikoituneet kovakuoriaiset herättänevät kiinnittämään huomiota Keski-Suomen vanhojen metsien verkoston merkitykseen häviämisvaarassa olevalle lajistolle ja turvaamaan niitä.
Maakunnallisen vastuulajin asema ei synnytä lajille uutta lakiin perustuvaa suojaa tai suojelua. Kaikki vastuulajit ovat kuitenkin uhanalaisuudeltaan vähintään silmälläpidettäviä, osa jopa äärimmäisen uhanalaisia. Monet ovatkin jo entuudestaan Luonnonsuojeluasetuksen (1066/2023) nojalla erityisesti suojeltuja lajeja. Keski-Suomen merkitys vastuulajien elinvoimaisuudelle on huomattava, mikä korostaa maakunnan merkitystä lajien tulevaisuuden näkökulmasta.
Tuoreet lajivalinnat jatkavat elokuun puolivälissä alkaneita vastuulajijulkistuksia. Sarja jatkuu pitkin syksyä tiedotteilla eri eliöryhmistä. Seuraavien vastuulajien vuoro on jälleen muutaman viikon kuluttua.
LUMOAVA-hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka. Hanke toteutetaan Euroopan unionin osarahoittamana. Lisätietoa LUMOAVA-hankkeesta verkkosivulla.
Lisätietoja:
Valtteri Jokinen
Projektiasiantuntija, Keski-Suomen ELY-keskus, LUMOAVA-hanke
Puh: +358 29 5024 268
valtteri.jokinen@ely-keskus.fi