Koko Keski-Suomi säästää energia!

Me kysyimme, mikä voisi olla kuntanne, yrityksenne tai yhteisönne energiateko ja te vastasitte. Lämmin kiitos vastauksista! Kirjasimme Keski-Suomen kuntien, yritysten ja yhteisöjen energiatekoja tälle verkkosivulle.

Kiitos, että olette mukana energiansäästökampanjassa! 💚

Hankasalmen kunta osallistuu Koko Keski-Suomi säästää energiaa -kampanjaan. Kunta viestii energiansäästöstä. Hankasalmella kunnan kiinteistöjen lämpötiloja lasketaan, valaisimiin vaihdetaan led-valoja ja katuvalojen valaistusaikoja optimoidaan. Peruskoulussa on ruokahävikin seurantaviikko, jossa vähiten hävikkiä tuottaneet koululaiset palkitaan jäätelöllä.

Joutsan kunta jakaa energiansäästötietoutta henkilökunnalleen ja sidosryhmilleen ja päivittää energiatehokkuussuunnitelmansa. Kunnan kiinteistöjen energiatehokkuutta parannetaan ja uimahallin saunojen lämpötiloja lasketaan viidellä asteella. Koulun keittiö on mukana kampanjassa – lämpöaltaat laitetaan myöhemmin päälle, vältetään uunien tyhjäkäyntiä, pestään vain täysiä tiskikoreja ja seurataan hävikkiruuan määrää.

  • Hierontapiste Eila Joutsassa laskee tilojen lämpötilaa ja vähentää sähkölaitteiden (sähköuuni, sisävalot, saunan kiuas) käyttöä. Pihavalot sammutetaan kokonaan, eikä kausivaloja laiteta pihalle. Astian- ja pyykinpesukoneita käytetään vain täysinä, ja ruokaa ja leipää paistetaan leivinuunissa.
  • Jousan pakkaus Joutsassa käyttää energiaa säästäviä led-valaisimia loisteputkien sijaan.

Jyväskylän kaupunki on käynnistänyt laajan energiansäästökampanjan. Kaupunki optimoi katuvalaistusta ajastamalla yösammutuksia alueilla, joissa ei ole himmennettävää led-valaistusta. Muita konkreettisia energiansäästötekoja täsmentyy myöhemmin.

  • Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia Jyväskylässä tavoittelee erilaisin toimin 5% säästöä sähkö- ja lämpöenergiasta edellisvuoden (2021) tasoon nähden.
  • Jyväskylän palvelualan opisto Jyväskylässä kartoittaa toimitilojen käyttöasteen ja valaistuksen oikea-aikaisuuden sekä tekee tarvittavat muutokset. Toimitilojen lämmitystä säädetään tilojen käyttöasteen tarpeita vastaavaksi ja kokonaislämpötilaa tullaan laskemaan koko toimitilassa. Käytännön oppimisympäristöissä sähkölaitteet suljetaan päävirtakytkimestä koulupäivän ulkopuoliseksi ajaksi. Energiavastuullisuutta tuodaan esille erilaisin käytännön teoin ja toimin kaikkien toimijoiden keskuudessa niin työ- ja oppimisympäristöihin kuin yksilön arjen valintoihin liittyen.

Jämsän kaupunki jakaa energiansäästötietoutta sidosryhmilleen ja ohjeistaa energiansäästötoimia henkilökunnalleen. Kiinteistöjen lämpötiloja lasketaan vähintään asteella, katuvalojen valaisuaikaa lyhennetään asuinalueilla ja kiinteistöjen ulkoalueiden sekä ulkoilu- ja liikuntapaikkojen valaistusaikaa optimoidaan.

  • Kaipolan koulun oppilaskunta on valinnut koulun energiateoiksi ruokahävikin vähentämisen ja valojen sammuttamisen aina, kun luokkatilassa ei ole ketään läsnäolijaa. Ruokahävikkiin kannustetaan pitämällä palkintohävikkiviikkoja vuoden aikana. Vähiten hävikkiä jättänyt luokka palkitaan mukavalla yhteisellä tekemisellä oppilaskunnan asettamista vaihtoehdoista. Oppilaskunnan jäsenet toimivat energia-agentteina. Kiinteistönhoitajalta pyydettiin alkulukemia sähkön kulutuksesta syksyltä. Uudet lukemat pyydetään keväällä. Lukemia vertaillaan lukuvuoden lopuksi. 1-4 luokkia kannustettiin myös Motivan energiasäästökilpailuun 31.10.-11.11.

    Koulu osallistuu kasvisruokapäivään ja sen jälkeen oppilaskunta on mukana ruokaraadissa. Jätteiden kierrätykseen tuli uutena muovin kierrätys. Nyt koululla on paperin, muovin, kartongin, sekajätteen (käsipyyhepaperit ja kynänterotusjätteet) ja biojätteen keräyspisteet luokissa. Käsipyyhepaperit jätettiin pois käytöstä ja koululla siirryttiin takaisin käyttämään käsipyyherullia.

Kannonkosken kunta jakaa energiansäästötietoutta henkilökunnalleen ja sidosryhmilleen. Energiansäästöön panostetaan tänä vuonna: Liikuntapaikkojen valaisuun on saatu älyratkaisuja ja jatketaan katuvalojen led-investointeja. Lisäksi koulun ilmanvaihtoon on tulossa automaatio-ohjaus, jolla tavoitellaan lämpö- ja sähköenergian säästöjä.

Karstulan kunta jakaa energiansäästötietoutta sidosryhmilleen. Koululaiset on haastettu viettämään päivää ilman sähköisiä työvälineitä ja kouluruokailussa minimoimaan ruokahävikin syntymistä. Kunnan katuvalaistuksen energiatehokkuutta optimoidaan.

Keuruun kaupunki jakaa energiansäästötietoutta sidosryhmilleen. Katuvalaistusta uusitaan leditekniikalle ja katuvalojen paloaikaa lyhennetään tunnilla illalla ja aamulla. Lisäksi kiinnitetään huomiota autolla ajamiseen ja vähennetään ”turhia” ajoja.

Kinnulan kunnassa vähennetään ruokahävikkiä ja vaihdetaan kunnan kiinteistöjen valaisimiin led-lamppuja. Kunta järjestää kotitalouksille 4.10. energiaillan, jossa alueellisen energianeuvonnan ja kunnan teknisen toimen asiantuntijat neuvovat energia-asioissa ja vastaavat yleisön kysymyksiin.

Konneveden kunta jakaa energiansäästötietoutta henkilökunnalleen ja sidosryhmilleen. Konnevedellä katuvalaistusta on uusittu ledeille ja valaistuksen toiminta-aikaa on rajoitettu. Ilmanvaihtoa säädetään, käyttämättömien tilojen lämpötiloja lasketaan ja alamittauksia lisätään. Koululla pidetään tavaranvaihtotunti ja kiinnitetään huomiota ruokahävikkiin.

Kyyjärven kunnassa energiansäästöstä on viestitty laajasti ja yhteisöjä on saatu mukaan haastamaan mukaan jäseniään. Kunnan katuvalaistusta uusitaan led-valaistukseksi ja katujen ja yleisten alueiden valaistusaikoja optimoidaan. Kunta kiinnittää huomiota myös ruokahävikin pienentämiseen.

Laukaan kunta jakaa energiansäästötietoutta henkilökunnalleen ja sidosryhmilleen. Kunnan kiinteistöissä suositaan energiatehokkaita ratkaisuja ja ulkovalaistuksessa käytetään ledvaloja. Kunnantalo Kuntalan väelle järjestetään pyörällä/kimpalla töihin -päivä, jonka palkintona on aamupala lähiruokapainotuksella. KETSistä tehdään tiedote, jossa kerrotaan esimerkkejä kunnan energiansäästöteoista. Kouluissa järjestetään teemapäiviä, mm. kierrätysaskartelua, sähkötön koulupäivä ja ruokahävikin seuraamista.

Luhangan kunta viestii energiansäästöstä ja kunnan kirjastosta asukkaat voivat lainata sähkömittaria oman sähkönkulutuksensa arvioimiseksi. Kunnantalolla ja koululla parannetaan kierrätysmahdollisuuksia ja aloitetaan muovijätteen kierrättäminen. Etätyöpäivät vähentävät liikenteen päästöjä. Kunnantalolla kiinnitetään huomiota veden säästämiseen ja sähkönkulutukseen mm. sammuttamalla valot ja sähkölaitteet tarkasti työpäivän päätteeksi.

Multian kunta jakaa energiansäästötietoutta sidosryhmilleen ja järjestää henkilökunnalleen energiatehokkuustyöpajoja. Kiinteistöjen ilmanvaihtoja ja lämmityksiä säädetään ja yleisten tilojen loisteputket vaihdetaan ledeihin sitä mukaa kun lamppuja sammuu.

Muuramen kunta jakaa energiansäästötietoutta sidosryhmilleen ja henkilökunnalleen.  Kunnalla on katuvalaistuksessa yöajan sammutus suurimmalla osalla alueista ja kunnan kiinteistöjen sisä- ja ulkovalaistusta vaihdetaan led-valaisimiin. Kunnan ruokapalveluissa kiinnitetään huomiota ruokahävikkiin ja suositaan lähiruokaa.

Petäjäveden kunta jakaa energiansäästöstä tietoa sidosryhmille. Henkilöstö haastetaan pohtimaan energiansäästötekoja omissa yksiköissään. Kunnan kiinteistöjen ilmanvaihtoa säädetään ja oleskelulämpötilaa lasketaan 1-2 °C. Koulut ovat aktiivisia: Teema esillä mm. vanhempainyhdistyksen syysriehassa kierrätyspisteen/kirpputorin muodossa, oppilaskunnan järjestämä hävikkiruokaseurantaviikko, kierrätysteemaista askartelua.

  • Kirkonkylän ja Kintauden alakoulut: Kahden alakoulun kannettavien tietokoneiden latausvaunuihin (6kpl, noin 120 tietokonetta) on asennettu kellokytkimet. Vaunut lataavat tietokoneet yösähköllä 03–08 välisellä ajalla.

Pihtiputaan kunta jakaa sidosryhmilleen energiansäästötietoutta. Kunnan säästötoimenpiteitä ovat mm. valaistuksen vaihtaminen led-valaistukseen, sisälämpötilojen, veden ja ilmanvaihdon säätäminen, ulkovalaistuksen ajastaminen ja lumitöiden käytäntöjen tarkempi ohjeistaminen. Lisäksi kunnassa tehdään energiaa säästäviä hallinnollisia toimenpiteitä.

Saarijärven kaupunki jakaa sidosryhmilleen energiansäästötietoutta ja on haastanut myös yritykset mukaan. Saarijärven Yhtenäiskoulun alaluokilla on luokkien välinen energiansäästökilpailu ja ideakilpailu energian säästämiseen. Saarijärvellä kiinnitetään huomiota energiankäyttöön mm. säätämällä toimitilojen lämmityksen menoveden lämpötilaa, lyhentämällä pihavalojen polttoaikoja yöaikana ja viilaamalla uimahallin energiankulutusta. kunta järjesti energiansäästötapahtuman.

Toivakan kunta jakaa henkilökunnalleen ja sidosryhmilleen energiansäästötietoutta. Energiankulutusta seurataan tarkkaan ja katuvaloja uusitaan led-valoihin.  

Uuraisten kunta jakaa henkilökunnalleen ja sidosryhmilleen energiansäästötietoutta. Kunnan kouluja on aktiivisesti mukana kampanjassa: tiedossa on hävikkiruokakisaa, käsitöissä vaatteiden ym. korjausta, liikuntakenttien valojen ja pihavalojen toiminta-aikoja tarkistetaan jne. Yleisemminkin kunnassa tarkistetaan katuvalojen toiminta-aikoja sekä säädetään kunnan kiinteistöjen iv-koneiden käyttöaikoja ja tilojen lämpötiloja.

Viitasaaren kaupunki osallistuu Koko Keski-Suomi säästää energiaa -kampanjaan. Energiansäästö näkyy kaupungin viestinnässä koko syksyn ja henkilökunta on haastettu pohtimaan energiansäästömahdollisuuksia omassa työssään. Yläkoululaiset pelaavat Energiamaailma-mobiilipeliä ja alakoululaisilla on Energiapäivä-tapahtuma. Yrittäjille järjestetään syksyn aikana energia-aiheinen tapahtuma. Kunnan kiinteistöissä huonelämpötiloja tarkastetaan ja säädetään. Katuvalaistus sammutetaan taajamasta yöaikaan (00.00–5.00). Kaupunki liittyi ilmastotyön edelläkävijöiden Hinku-verkostoon.

Äänekosken kaupunki aloittaa energiansäästötoimet alentamalla yhdellä asteella pääsääntöisesti kaikkien kiinteistöjensä lämpötiloja lämmityskauden ajaksi + kaikki toimialat on velvoitettu tekemään energiansäästötoimenpiteitä. Tekojään kauden kestoa tarkastellaan ja myös ensilumenladun ja lumetuksen olosuhteen mukaisuutta optimoidaan. Suunnitelmissa on alentaa hieman uimahallien vedenlämpötilaa ja saunojen lämpötilaa. Myös katu- ja ulkovalaistusten ajankohtia tarkastellaan kriittisesti.