Läntisen Keski-Suomen seudullinen ilmastosuunnitelma -hanke

Ilmastosuunnitelma-hankkeen logo

Läntisen Keski-Suomen neljän kunnan yhteinen hanke ilmastosuunnitelmien laatimiseksi käynnistyi marraskuussa 2023. Uuraisten, Multian, Petäjäveden kunnat ja Keuruun kaupunki tekevät yhteistyötä luodakseen kuntakohtaiset ilmastosuunnitelmat, jotka ohjaavat kuntia kohti vähäpäästöisempää tulevaisuutta. Tämä ympäristöministeriön 100 % rahoittama hanke kestää kesäkuuhun 2025 saakka, ja sen vastuukuntana toimii Uurainen.

Yhteishanke tarjoaa kunnille mahdollisuuden hyödyntää yhtenäistä valmistelutapaa, joka ottaa huomioon kunkin kunnan erityispiirteet. Tämä lähestymistapa takaa, että ilmastosuunnitelmat ovat paitsi kunnille räätälöityjä, myös linjassa kansallisten ja maakunnallisten ilmastotavoitteiden kanssa.

Ilmastosuunnitelma: Tiekartta kohti kestävää tulevaisuutta

Ilmastosuunnitelma toimii tiekarttana, jolla ohjataan kunnan toimintaa kohti kestävämpää ja vähäpäästöisempää tulevaisuutta. Suunnitelma päivitetään valtuustokausittain ja sen valmistelua, sekä toteutusta viestitään aktiivisesti kuntalaisille. Tiedottaminen ja osallistaminen ovat keskeisiä, jotta kuntalaiset, yrittäjät, koulut, seurakunnat sekä yhdistykset ja järjestöt voivat osallistua ilmastotyöhön ja kokea sen omakseen.

Ilmastokyselyn tulokset: Kuntalaisten ääni kuuluu

Osana hanketta toteutettiin laaja ilmastokysely, johon osallistui yhteensä 454 vastaajaa. Kyselyä toteuttivat paikallisissa marketeissa Keuruun, Petäjäveden ja Uuraisten 4H-kerholaiset, ja vastaaminen oli mahdollista myös verkossa. Kyselyn tulokset antavat kunnille arvokasta tietoa siitä, millaisia ilmastotoimia alueen asukkaat, mökkiläiset ja alueella työskentelevät toivovat.

Kyselyn tuloksista käy ilmi, että ilmastotyötä pidetään tärkeänä myös maaseutumaisissa kunnissa ja pienissä kaupungeissa. Vastaajat toivovat käytännön ilmastotoimia, kuten uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä, kiertotalouden ja jätehuollon kehittämistä. Lisäksi joukkoliikenteen, kestävän ruokatalouden ja hiilinielujen kehittäminen koettiin tärkeäksi. Luonnon monimuotoisuuden ylläpitämistä piti tärkeänä tai melko tärkeänä 80 % vastaajista.

Asukkaat ovat jo tehneet erilaisia energiaremontteja ja pienempiä energiansäästötoimia, mutta tukea ja neuvontaa tarvitaan edelleen. Kuntien on tärkeää kuunnella asukkaiden toiveita ja tarjota heille mahdollisuuksia tehdä ekotekoja, sekä tiedottaa aktiivisesti ilmastotoimista.

Ilmastosuunnitelmat rakentuvat yhdessä kuntalaisten kanssa

Ilmastokyselyn tuloksia hyödynnetään Uuraisten, Multian, Petäjäveden ja Keuruun ilmastosuunnitelmien valmistelussa. Kuntien yhteinen hanke luo vahvan perustan kestävälle ja vähäpäästöiselle tulevaisuudelle, joka huomioi sekä paikalliset erityispiirteet että asukkaiden toiveet ja tarpeet. Yhteistyö, tiedottaminen ja kuntalaisten osallistaminen ovat avainasemassa, kun nämä neljä kuntaa suuntaavat kohti ilmastoviisasta tulevaisuutta.

Jouni Järvinen
Ilmastokoordinaattori
0401853880
jouni.jarvinen@uurainen.fi
Ilmastosuunnitelma-hanke – Uuraisten kunta (uurainen.fi)