Äänekoskelle saadaan lisää sähköautojen latausasemia tämän vuoden aikana

Vanhempi, harmaatukkainen nainen on kumartunut metsässä esittelemään pienelle pojalle naavaa., jota poika osoittaa ihmettelevän näköisenä sormellaan.

Alkuperäinen tiedote on julkaistu Äänekosken kaupungin verkkosivulla.

Äänekoskelle saadaan lisää sähköautojen latausasemia tämän vuoden 2024 loppuun mennessä. Latausasemien hankinta on osa Äänekosken kaupungin aktiivista ilmasto- ja ympäristötyötä. Huolehdimme ympäristöstämme niin, että voimme jättää sen tuleville sukupolville parempana.

Latausasemat tulevat olemaan kaupungin oman henkilöstön ja kaikkien muidenkin käytössä, ja jokainen maksaa latauksesta käytön mukaan.

– Äänekoskelle on saatu viime aikoina paljon lisää sähköautojen latausasemia ja Äänekosken kaupunki haluaa olla kehityksessä mukana. Hyvä latausasemaverkosto tukee vähäpäästöistä liikennettä ja sähköautoilun kasvua. Erityistä on, että hankimme latausasemat nyt myös pienempiin taajamiin Konginkankaalle ja Sumiaisiin. Kaikki Suomen latauspisteet näkyvät latauskartta.fi -sivustolla, energiainsinööri Juha Saari kertoo.

Toiminta tulee operaattoripohjaiseksi ja latausasemien rakentaminen kilpailutetaan tämän kevään aikana. Investointi on toimijalle huomattava ja Äänekosken kaupunki toimittaa asemien sähköliittymät.

Sähköautojen latausasemia tulee Äänekosken ja Suolahden taajama-alueille yhteensä viisi kappaletta. Latausasemat tulevat Äänekosken lukiolle, kaupungintalolle, Mikonpuiston päiväkodin parkkialueelle ja Äänekosken Liikuntapuistoon sekä jäähallin parkkialueelle Suolahteen. Sumiaisiin latausasema on tulossa Taipaleentien alun parkkialueelle ja Konginkankaalla Salen takana olevalle parkkialueelle.

– Latauspisteiden paikat on suunniteltu kaupungin omille tonteille ja ne ovat valikoituneet esimerkiksi sen mukaan, kuinka paljon kaupungin henkilöstöä työskentelee latausaseman vaikutuspiirissä. Yleensä sähköautoilijoilla on mahdollisuus ladata autoaan kotona, mutta latausasemia voivat käyttää kaikki Äänekosken asukkaat. Latausasemat palvelevat myös lähikuntien asukkaita, Äänekosken kesäasukkaita ja matkailijoita, Saari sanoo.

– Yhdelle latausasemalle tulee ainakin viisi laturia, eli samaan aikaan siinä voi olla useampi henkilöauto latauksessa. Latausasemien tehot vaihtelevat 22-100 kW välillä eli sähköauton saa ladattua nopeasti, jopa tunnissa täyteen, mutta tämä on aina vähän autokohtaista.

Latureiden käyttö tapahtuu valitun operaattorin kännykkäsovelluksella tai RFID -tunnisteella. Käyttäjän tulee rekisteröityä operaattorin asiakkaaksi ja operaattori hoitaa myös latauksien laskutukset.

Latausasemat tulevat olemaan operaattorin omaisuutta ja myös niiden hallinnasta ja kunnossapidosta vastaa toimija. Laturit brändätään Äänekosken kaupungin väreihin.

Lisätietoja:

Energiainsinööri Juha Saari, 040 572 9182, juha.saari@aanekoski.fi