Äänekoskelle halutaan parempia ja turvallisempia kävely- ja pyöräilyreittejä

Kuvituskuva, jossa kaksi pyöräilijää.

Alkuperäinen tiedote on julkaistu Äänekosken kaupungin verkkosivulla.

Äänekosken kaupunki sai Traficomin 18 000 euron rahoituksen kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman tekemiseen. Ohjelman laatiminen on osa Äänekosken kaupungin aktiivista ilmasto- ja ympäristötyötä. Huolehdimme ympäristöstämme niin, että voimme jättää sen tuleville sukupolville parempana.

– Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma on usein edellytyksenä sille, kun kaupunki hakee jalankulku- ja pyöräilyväylien ja liikenneturvallisuuteen liittyvän rakentamisen avustuksia. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom myöntää valtionavustusta kunnille jalankulun ja pyöräliikenteen olosuhteiden parantamiseen katuverkolla tai kunnan maalla sijaitsevissa kohteissa, rakennuttaja Jukka Karppinen kertoo.

– Äänekoskella tavoitteena on kehittää kävely- ja pyöräilymahdollisuuksia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti, jotta tulevaisuudessa saisimme tänne entistä turvallisempia, parempia ja yhtäjaksoisempia kävely- ja pyöräilyreittejä. Itse pidän kaikkein tärkeimpänä tässä työssä liikenneturvallisuuden parantamista. Samalla edistämme vähäpäästöisen liikkumisen lisäämistä kaupungissa, Karppinen sanoo.

Asukkaita kuullaan laajasti

Valmistuvan ohjelman avulla pyritään parantamaan kävelyn ja pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta Äänekoskella sekä lisäämään niiden osuutta liikenteestä. Edistämisohjelma koskee koko Äänekoskea ja kaikkia taajamia Suolahtea, Sumiaista ja Konginkangasta.

Ohjelmaa varten tarkastellaan kävelyn ja pyöräliikenteen edistämistä kokonaisvaltaisesti kaupungin eri toimialojen ja keskeisten sidosryhmien kesken. Tärkeää on kuulla myös asukkaiden näkemyksiä ja tarpeita. Hankkeessa osallistetaan asukkaita ja toteutetaan mm. työpajoja ja neljä kyselyä eri kohderyhmille: asukkaille, koululaisille, yrityksille ja pyörämatkailijoille ja -harrastajille. Myös luottamushenkilöt kutsutaan mukaan ohjelman laatimiseen.

Hanke on kaupunkirakennepalveluiden koordinoima ja hankkeen konsultiksi on kilpailutuksen kautta valittu Movili Oy. Äänekosken kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma valmistuu marraskuussa 2024.

Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma-hankkeen lisäksi Äänekosken kaupungilla on käynnissä Resurssiviisas Äänekoski – Vähäpäästöinen tieliikenne -hanke, jonka tavoitteena on vähentää tieliikenteen alueellisia päästöjä vauhdittamalla vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfrastruktuurin kehittämistä.

Lisätietoja:

Rakennuttaja
Jukka Karppinen
040 559 1632
jukka.karppinen@aanekoski.fi

Ympäristöpäällikkö
Hanna Ahonen
0400 893 683
hanna.ahonen@aanekoski.fi