Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri järjesti sunnuntaina 13.10.2024 sammalretken Jyväskylän Ristikiveen. Päämääränä oli tutustua sammalten maailmaan asiantuntijan opastuksella metsäisessä ympäristössä. Sammaleksperttinä toimi Timo Kypärä Metsähallituksen Luontopalveluista.
LUMOAVA-hankkeen osallistuminen kiteytyi luontotiedon ja sen tuottamisen ympärille. Retkeen osallistui Keski-Suomen ELY-keskuksesta projektiasiantuntija Valtteri Jokinen, joka opasti lajitietosovellusten, pääasiassa iNaturalistin, käyttöön luontoretkellä. Tällä oli tarkoituksena aktivoida ja innostaa luontoharrastajia osallistumaan kansalaistiedon tuottamiseen meidän kaikkien hyödyksi. Evästauon aikana Jokinen kertoi LUMOAVA-hankkeesta ja esitteli Keski-Suomen maakunnallisten vastuulajien valintaa.
Kuulas, syksyinen sää oli saanut kiitettävän monen retkelle mukaan. Kahdeksantoista hengen porukalla kierrettiin Ristikiven asutuksen ja golfkentän väliin jäävää metsää ja pyrittiin etsimään sammalia mahdollisimman monipuolisesti. Suurimmalla osalla osallistujista oli omat luupit mukana, joillakin sammalkirjallisuuttakin. Erityisen tarkasti tutkittiin lahopuut, kalliojyrkänteet ja veden vallassa olevat alueet, ja tunnistettaviksi Timo Kypärä sai niin lehti- kuin maksasammaliakin.
Retken jännittävimmät löydökset olivat vaarantunut aarnisammal (Schistostega pennata) ja erittäin uhanalainen lahokaviosammal (Buxbaumia viridis). Jälkimmäisen luokitus on tosin Kypärän mukaan kyseenalainen, koska lajia on vasta viime aikoina opittu havaitsemaan myös sen itujyväsrykelmistä ja se olisikin todellisuudessa selvästi oletettua yleisempi. Muutenkin Kypärän asiantuntemus oli hyvin vaikuttavaa, puhuttiinpa maksasammalten sekovarsista tai kerrossammalten lehtien haaroittumisesta.
Kokonaisuutena retki oli erittäin onnistunut. Päivä tarjosi kaikille uutta opittavaa, ja edistäväthän tällaiset retket luontoammattilaisten ja -harrastajien verkostoitumista. Vastaaville tapahtumille on ainakin tämän retken perusteella kiinnostusta, tarvettakin. Lisäksi luonnon monimuotoisuus ja sen edistäminen on aiheena aina ajankohtainen.
Tekstin on kirjoittanut Keski-Suomen ELY-keskuksen projektiasiantuntija Valtteri Jokinen.
Luonto- ja ilmastotiedolla johtaminen Keski-Suomen vahvuudeksi (LUMOAVA) -hanke konkretisoi globaalien kriisien: ilmastonmuutoksen ja luontokadon, hillintää paikalliselle tasolle. Hankkeessa luodaan keinoja ja ymmärrystä käsitellä jatkossa maakunnallisella tasolla, Keski-Suomessa, luontokadon torjuntaa ja ilmastonmuutoksen hillintää yhtä aikaa. Keski-Suomen liiton ja Keski-Suomen ELY-keskuksen toteuttama hanke jatkuu 31.12.2025 asti. Hanke toteutetaan Euroopan unionin osarahoittamana. Lisätietoa LUMOAVA-hankkeesta verkkosivulla.