Yhteistyö luonnon monimuotoisuuden hyväksi kiinnostaa ja työtä tekevätkin jo hyvin monenlaiset toimijat hyvin monenlaisin roolein. Tämä kävi selväksi, kun viidenkymmenen kuulijan joukko kokoontui kuuntelemaan esimerkkejä teoista luonnon monimuotoisuuden eteen ja keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista.
Tilaisuudessa kuultiin esitykset kuudelta puhujalta, jotka kaikki edustavat eri rooleja. Löytyykö oma tai organisaatiosi rooli alta vai onko se jokin muu?
Rahoittajan rooli. Tästä roolista esimerkin toi Metsä Group, joka auttaa muiden luontotyötä rahoitusohjelmallaan. Vuosien 2021-2030 aikana järjestetään vuosittain keväällä haku, jossa jaetaan rahaa luonnon monimuotoisuutta edistäville hankkeille. Alkuvaiheessa hankkeet olivat usein esimerkiksi virtavesien kunnostuskohteita. Myöhemmin hankkeiden kirjo on laajentunut.
Ennallistajan ja suojelijan rooli. Tätä roolia toteuttaa Päijänteen luonnonperintösäätiö PLUPS. Säätiö toimii lahjoitusvaroin ja ostaa arvokkaita luontokohteita suojeluun tai ennallistamiskohteiksi. Säätiö saa lahjoitusvaroja niin yksityisiltä henkilöiltä, kuin yrityksiltäkin. Lahjoitus voi olla rahan sijaan myös työtä, joka suoraan tukee säätiön työtä ja toimintamahdollisuuksia.
Mahdollistajan rooli. Tästä roolista esimerkiksi käy Tavolo Bianco, jonka yritystoiminta sijoittuu Säynätsalon vanhalle kunnantalolle. Yritys tekee yhteistyötä Päijänteen luonnonperintösäätiön kanssa esimerkiksi tarjoamalla edullisen toimistotilan yrityksen näyttelytilan yhteydessä. Näin kunnantalon kävijät saattavat päätyä keskustelemaan luonnon suojelusta käydessään näyttelyssä. Tavolo Bianco on myös järjestänyt taidehuutokauppoja, joiden tuotto on mennyt luonnonsuojeluun.
Osallistavan toteuttajan rooli. Laukaan seudun luonto ry on yksi esimerkki tästä roolista. Yhdistys toteuttaa esimerkiksi luonnonhoitoa, ennallistamista ja vieraslajien poistoa talkootyötä. Usein talkoita järjestetään yhdessä toisten järjestöjen kanssa.
Vaihtoehtojen tarjoajan rooli. Tätä roolia toteuttaa metsänhoitoyhdistys Päijänne. Metsänhoitoyhdistyksen työtä on auttaa metsänomistajia hoitamaan metsiään omista tavoitteista ja arvoista käsin. Metsänhoitoyhdistys Päijänteen tuloskannustimissa on huomioitu monenlaiset metsänkäyttötavat, mikä kannustaa työntekijöitä etsimään metsänomistajille erilaisia ansaintamalleja.
Yrityksen päästöjen kompensoijan rooli. Tätä roolia toteuttaa esimerkiksi Siili Solution Oyj Siilimetsänsä avulla. Siili Solution Oyj haluaa kompensoida aiheuttamansa ilmastopäästöt ja on tehnyt kompensoinnissa yhteistyötä 4H-yhdistyksen Taimiteko-toiminnan kanssa. Taimiteko on malli, jossa istutetaan uutta metsää hiilinieluksi ja samalla tarjotaan työtä maaseudun nuorille. Työllä on siis ympäristövaikutusten lisäksi sosiaalista vaikuttavuutta.
Millaisille rooleille on kysyntää?
Yksi päivän keskustelun yhteisistä teemoista oli osaaminen ja tekijöiden rooli. Ennallistamiskohteiden maatöihin tarvitaan osaajia, ja töitä olisi tarjolla erilaisissa ennallistamis- ja luonnonhoitoprojekteissa myös Keski-Suomessa. Esimerkiksi entisten turvetuotantoalueiden työntekijöillä tai metsätyöntekijöillä olisi tarvittavaa osaamista liikkua soilla ja metsissä. Tälle osaamiselle olisi nyt kysyntää luonnon ennallistamisen parissa.
Tapahtuman esitysmateriaaleihin voi tutustua tapahtuman verkkosivulla.
Yritykset ja yhdistykset luonnon monimuotoisuuden edistäjinä -tilaisuus järjestettiin osana Luonto- ja ilmastotiedolla johtaminen Keski-Suomen vahvuudeksi -hanketta (LUMOAVA), joka toteutetaan Euroopan unionin osarahoittamana.
Lisätiedot:
Enni Huotari
enni.huotari@keskisuomi.fi
+358406759945