Koko Keski-Suomi säästää energiaa!

Me kysyimme, mikä voisi olla sinun tai teidän perheenne energiateko ja te vastasitte. Lämmin kiitos vastauksista! Kirjaamme keskisuomalaisten asukkaiden ja kausiasukkaiden energiatekoja tälle verkkosivulle.

Kiitos, että olet mukana energiansäästökampanjassa! 💚

Energiatekoja on kertynyt 79 kappaletta ja niitä on kertonut 21 ihmistä (tilanne 17.11.2022).

Minun energiatekoni on…

“…huonelämpötilan laskeminen. Sähköiset lämmittimet, kuten ilmalämpöpumppu, ovat päällä vain osan päivästä.” (Jämsä)

“…käyn joka kerta kylmässä suihkussa. Kylmä suihku on oikeasti omalta osaltani jopa kannattavaa, koska se auttaa palautumaan treenien jälkeen. Kylmä suihku säästää paljon lämmintä vettä. (Saarijärvi)

“…vahdin perheen turhaa sähkön kulutusta.” (Saarijärvi)

“…lajittelen pyykit pesuohjelmien mukaan. Kaikkea ei tarvitse pestä 60 asteessa kolmea tuntia, vaan esim farkut ja college-hupparit puhdistuvat hyvin 30 asteessa puolessa tunnissa.” (Toivakka) 

“…en käytä sähköuunia talven aikana, vaan valmistan ruokani muulla tapaa. Hankin keittiöön led-valot ja käytän ainoastaan niitä. Karsin kaikki ylimääräiset elektronilaitteet, jotka kuluttavat sähköä pois: esim. en käytä tv:tä lainkaan.” (Muurame)

“…sammutan valot aina, kun poistun huoneesta. Pesen vain täysiä koneellisia ja tarpeen mukaan. Kierrätän vaatteet ja tavarat. Kuljen töihin jalan. Vaihdan kaikki polttimot ledeihin. Haastan lapsetkin miettimään, miten voisi säästää energiaa.” (Pihtipudas)

“…kaadamme, karsimme ja pilkomme polttopuut itse, talo lämpiää puilla (sähköpattereita on, mutta niitä ei käytetä). Meillä on myös puulämitteinen kiuas ja 80l vesipata, johon vesi kannetaan järvestä ja emme käytä suihkua. Käytämme ilmalämpöpumppua ahkerasti. Meillä on vain pieni jääkaappi(~1m korkea) ja todella hyvä maakellari käytössä. Käytämme puuhellaa ja isoa leivinuunia. Pari arkkupakastinta kylmässä varastossa ovat melko uusia. Käytössä on oma likavesi- ja kaivovesipumput. Puoliso tekee etätöitä – tk hyrrää. Autolla liikutaan täältä korvesta 15km kauppaan ja tietysti puoliso käy metsällä. Rannassa olevasta järvestä kalastamme kalaa, joka on lähiruokaa parhaimillaan! Me säästämme teidänkin edestä!” (Laukaa)

“…talon puulämmityksen lisääminen, valojen sammuttelu ja lyhyemmät suihkut.” (Äänekoski)

“…lasken sisälämpötilan viileämmäksi ja harvennan saunakertoja.” (Äänekoski)

“…peseydyn ja saunon uimahallissa.” (Äänekoski)

“…pyöräilen töihin, korjailen vaatteita ja säästän vettä suihkussa yms. Valaistuksessa säästän sähköä. Syön valmisannoksia, niin ei tule ruokahävikkiä. Tankkaan auton vain kerran kuukaudessa.” (Joutsa)

“…sammuttaa turhat valot pois ulkoa ja sisältä. Jouluvaloja ei pidetä koko vuorokauden ympäri palamassa ja ulkotyöt ja lenkkeilyt tehdään päivänvalolla. Menemme aikuisetkin nukkumaan ajoissa ja laitamme pelit ym. sähköä tarvitsevat laitteet pois päältä kun niitä ei käytetä. Oleskelemme yhdessä ja samassa huoneessa.” (Uurainen)

“…huonelämpötilan alentaminen ja auton käytön vähentäminen.” (Joutsa)

“…laskin käyttöhuoneiden lämmön 20 asteeseen ja WC:n ja eteisen jätin kylmäksi. Autolla ajan vain 80 km/t ja ehdin ihan hyvin perille, eikä tule stressiä. Kaikkiin valolähteisiin on vaihdettu ledit. Lopetin naudanlihan syönnin ja vähensin muutenkin lihaa. En lähtenyt talveksi Espanjaan vaan yritän värjötellä täällä kotimaassa. Ulkovalot on sammutettu ja loistava tähtitaivas riittää.” (Kyyjärvi)

“…kerään sieniä lähimetsästä ruoaksi, en syö ollenkaan lihaa. Sammutan ylimääräiset valot ja sähkölaitteet.” (Jämsä)

“…jätteiden kierrätys ja takan lämmitys. Toiveenamme on myös luopua toisesta autosta.” (Laukaa)

“…valojen käytön vähentäminen ja huonelämpötilan pudottaminen. Hyödynnämme myös ruuan tarkemmin ja ostamme hävikkiruokaa.” (Laukaa)

“…teen ruoat puuhellalla tai leivinuunissa. Lämmitän taloa lisäksi pönttöuunilla. Ei käydä suihkussa vaan lämmitetään pesuvesi padassa saunalla. Tiskataan ja pyykätään vain täysiä koneellisia. Suljetaan televisiot ja tietokoneet aina, kun niitä ei tarvita. Säädetään lattialämmöt minimiin, kun kyseessä ei ole kosteat tilat. Laitetaan ilmalämpöpumput päälle vain, jos oikeasti tarvitsee. Pattereita käytetään vain reissuun lähtiessä varmistamaan, etteivät putket jäädy. Ei kuluteta polttoainetta eikä sähköä auton lämmittämiseen, työmatkat hoituvat kävellen.” (Petäjävesi)

“…huonelämpötilan laskeminen, nopea suihkussakäynti sekä energiankulutuksen seuranta ja kulutuspiikkien välttäminen.” (Toivakka)

“…vähennän huonelämpötilaa (myös lattialämmityksen säädöin), sähkösaunan käyttöä, lämminvesivaraajan lämpötilaa ja veden käyttöä, pyykinpesua, valaistuksen käyttöä, ladattavien laitteiden käyttöä ja kaupassakäyntiä. Lisätiivistän ovia ja ikkunoita, ostan vain sitä, mitä tarvitsen. Korjaan ja kierrätän, asun mahdollisuuksien mukaan työmaalla työviikot ja teen etätyötä aina, kun mahdollista. Sukulaisten kanat ovat kanojemme kanssa samassa kopissa samalla lämmityksellä.” (Hankasalmi)

“…huonelämpötilan laskeminen, ruokahävikin välttäminen, kierrätystuotteiden hankkiminen ja omien tavaroiden kierrättäminen sekä energiankulutuksen seuranta ja kulutuspiikkien välttäminen. Kiinnitän huomiota myös saunomiseen ja pesukoneiden käyttöön.” (Jyväskylä)