Vieraslajien torjunta on monimuotoisuusteko

Keski-Suomen ELY-keskus (ELY) ja Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) järjestivät 9.5.2025 vieraslajien torjuntaa ja lajitiedon tallennusta käsittelevän webinaarin. Tilaisuus oli osa LUMOAVA-hankkeen koulutustarjontaa. 

Webinaarin ensimmäisellä puoliskolla Marjaana Hassani (MKN) kertoi vieraslajien torjunnasta ja torjuntatalkoiden järjestämisestä. Osio alkoi maanomistajien velvollisuuksien ja vieraslajiesiintymien kartoituksen esittelyllä. Talkoo-osuuden ydinaiheita olivat tiedottaminen, suojautuminen torjuntatyössä ja syntyvän jätteen asianmukainen käsittely. Marjaana Hassanin esitykseen pääset tutustumaan tästä linkistä.

Toisella webinaarin puoliskolla Valtteri Jokinen (ELY) kertoi laji- ja erityisesti vieraslajitiedon tallennuksesta. Osiossa kerrottiin lajitiedon keräämisen ja tallentamisen hyödyistä ja käyttömahdollisuuksista. Keskeisin sisältö oli vieraslajit.fi-sivuston esittely ja sen kautta tehtävään lajitiedon tallennukseen opastaminen. Osio päättyi torjuntatoimilomakkeen läpikäyntiin. Valtteri Jokisen esitykseen pääset tutustumaan tästä linkistä.

Lopussa pidettiin vielä avoin osio kysymyksille ja yleiselle keskustelulle vieraslajiaiheesta. 

Webinaari tallennettiin lukuun ottamatta lopun vapaata keskustelua. Tallenne on katsottavissa Keski-Suomen liiton Youtube-kanavalla: linkki webinaaritallenteeseen 3.6.2024 asti, jonka jälkeen tallennelinkin saa ottamalla yhteyttä Enni Huotariin (Keski-Suomen liitto) enni.huotari@keskisuomi.fi, 0406759945. 

Tiedotteen on kirjoittanut Valtteri Jokinen, Keski-Suomen ELY-keskus.

Luonto- ja ilmastotiedolla johtaminen Keski-Suomen vahvuudeksi (LUMOAVA) -hanke konkretisoi globaalien kriisien: ilmastonmuutoksen ja luontokadon, hillintää paikalliselle tasolle. Hankkeessa luodaan keinoja ja ymmärrystä käsitellä jatkossa maakunnallisella tasolla, Keski-Suomessa, luontokadon torjuntaa ja ilmastonmuutoksen hillintää yhtä aikaa. Keski-Suomen liiton ja Keski-Suomen ELY-keskuksen toteuttama hanke jatkuu 31.12.2025 asti ja saa rahoitusta Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Lisätietoa LUMOAVA-hankkeesta verkkosivulla.  

EU:n osarahoittama, Keski-Suomen liitto ja Keski-Suomen ELY-keskus -logot