Vieraslajitalkoot Keski-Suomen Osuuspankin kanssa 

LUMOAVA-hanke oli asiantuntija-apuna mukana OP Keski-Suomen järjestämissä vieraslajitalkoissa Jyväskylässä syyskuun alussa. OP:n viestintäpäällikkö oli ollut yhteydessä hankkeeseen, ja yhteistyö sopi mainiosti molemmille tahoille. Sopivimmaksi torjuttavaksi lajiksi katsottiin muiden muassa ajankohta ja torjunnan vaativuus huomioituina viitapihlaja-angervo, minkä pohjalta Jyväskylän kaupunki ehdotti kohteeksi Aatoksenpuistoa hieman ydinkeskustan pohjoispuolella

Viitapihjala-angervon juuria kaivetaan ylös lapiolla. Kuvassa on henkilön alavartalo. Henkilö painaa jalalla lapiota syvemmälle maahan. Ympärillä näkyy viitapihlaja-angervon kasvustoa ja taustalla kävelle toinen henkilö.
Viitapihjala-angervon juuria kaivetaan ylös lapiolla. Kuva: Valtteri Jokinen

Osallistujia oli OP:n puolelta kuusi, joiden lisäksi opastamassa oli LUMOAVA-hankkeen projektiasiantuntija Valtteri Jokinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta. 

Aatoksenpuisto osoittautui juuri sopivan kokoiseksi kohteeksi seitsemän hengen porukalle. Noin 2½-tuntiseksi venynyt urakka tarjosi talkoolaisille paitsi uusia kokemuksia myös uutta tietoa vieraslajeista, erityisesti torjunnan kohteesta viitapihlaja-angervosta.  

“Oli aika yllättävää, miten kovassa ne juuret olivat, ja että sitä lapiota oikeasti tarvittiin, kun ensin mietti, miksi tämä edes otettiin mukaan.” 

“Pieni kasvi ja hirveät juuret sillä.” 

“Ja miten kova homma niissä oikeasti oli, sai naama punaisena repiä.” 

Erityinen yllätys oli, kuinka isot ja syvälle ulottuvat juuret laji kasvattaa. Niiden ansiosta laji selviytyykin useamman vuoden ajan, vaikka maanpäälliset osat leikattaisiin useamman kerran kasvukaudessa. Lapioille oli siis käyttöä, samoin eväsjuomille. 

Talkooiltapäivän tuloksena hävitetyistä viitapihlaja-angervoista kertyi muhkea kasa, jonka vieressä kelpasi poseerata. Kasvijäte jätettiin kaupungilta saatujen ohjeiden mukaisesti puistoon odottamaan noutoa. Talkooväki sai hyötyliikuntaa ja hyvän mielen.  

“Minusta oli hauskaa, kun näki työnsä tuloksen kuten tuossa noitten puitten ympärillä.”  

“Palkitsevaa.” 

“Nimenomaan palkitsevaa.” 

Työ ei kuitenkaan ole ohi, sillä laji tarvitsee aktiivista torjuntaa useamman vuoden ajan, jotta sen saa pysyvästi hävitetyksi. Jokainen torjunta kuitenkin hyödyttää, ja nyt vieläpä juurakoita poistettiin niin paljon kuin kyettiin. 

Torjuntaurakan päätyttyä ehdittiin myös jutella vieraslajien torjunnasta, vieraslajitalkoista ja yleisemmin luontotyön merkityksestä Osuuspankille. Osuuspankki Keski-Suomen viestintäpäällikkö Pia Saikkonen kertoi vieraslajitalkoiden taustasta ja luonnon merkityksestä Osuuspankin liiketoiminnalle. 

“OP-ryhmässä on vastuullisuusohjelmassa panostettu yhä enemmän luonnon monimuotoisuuden edistämiseen liittyviin toimenpiteisiin, ja tietysti se sama koskee myös Osuuspankkeja. Meillä on oma vastuullisuusohjelma, joka myötäilee OP-ryhmän vastuullisuusohjelmaa. Vieraslajitalkoot ovat yksi tapa toteuttaa vastuullisuusohjelmaa. “ 

Vastuullisuus ja ympäristöä ja ilmastoa huomioivat toimintamallit näkyvät Osuuspankin liiketoiminnassa.  

“Vastuullisuus on yksi arvoistamme, meillä on vastuullisuustyötä ja vastuullisuusohjelma, johon myös ilmastoa ja ympäristöä edistävät toimenpiteet kuuluvat. Vastuullisuusohjelmaan kuuluu mm. se, että tarjoamme asiakkaillemme kestäviä rahoitus- ja sijoitustuotteita, vähennämme luotto- ja sijoitussalkkujemme päästöjä, olemme hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä, edistämme kiertotaloutta omassa ja asiakkaidemme liiketoiminnassa ja edistämme luonnon hyvinvointia ja monimuotoisuutta. Ihan tavallisessa työarjessa meillä puhutaan hyvin paljon itsensä johtamisesta, työelämän ja muun elämän tasapainosta, palautumisesta ja siitä, että pitää tehdä itselleen merkityksellisiä asioita. Tähän kuuluu myös luonto. Yritämme myös pitää etäpalavereita välillä ulkona. Eli luonto on mukana työarjessamme.”  

Kolme henkilöä viitapihlaja-angervon kasvuston seassa. Taustalla on muuri, jossa graffiteja.
Viitapihlaja-angervon torjuntaa. Kuva: Valtteri Jokinen

LUMOAVA-hankkeessa vieraslajien torjunta kytkeytyy niin luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen kuin liiketoimintamahdollisuuksiin. Haitalliset vieraslajit vaikuttavat negatiivisesti alkuperäiseen luontoon, terveyteen tai turvallisuuteen. Vieraslajit eivät vielä ole Suomessa suuri uhka lajien uhanalaistumiselle mutta ilmastonmuutoksen edetessä uhka lajeille ja luontotyypeille kasvaa. Vieraslajien torjunnalla voidaan turvata luontomme monimuotoisuutta. Vieraslajien torjunnalla on myös kasvava liiketoimintapotentiaali. Kysyntää vieraslajien torjuntaa tekeville on paljon, mutta tekijöitä on vähän.  

Tekstin on kirjoittanut Valtteri Jokinen, Keski-Suomen ELY-keskus.  

Luonto- ja ilmastotiedolla johtaminen Keski-Suomen vahvuudeksi (LUMOAVA) -hanke konkretisoi globaalien kriisien: ilmastonmuutoksen ja luontokadon, hillintää paikalliselle tasolle. Hankkeessa luodaan keinoja ja ymmärrystä käsitellä jatkossa maakunnallisella tasolla, Keski-Suomessa, luontokadon torjuntaa ja ilmastonmuutoksen hillintää yhtä aikaa. Keski-Suomen liiton ja Keski-Suomen ELY-keskuksen toteuttama hanke jatkuu 31.12.2025 asti. Hanke toteutetaan Euroopan Unionin osarahoittamana. Lisätietoa LUMOAVA-hankkeesta verkkosivulla.    

EU:n osarahoittama, Keski-Suomen liitto ja Keski-Suomen ELY-keskus -logot