Lähikuva kädestä, jossa on älypuhelin. Puhelimen ruudulla näkyy Fingrid-sähkönseurantasovellus.

Energiansäästöviikko 10.–16.10.2022 käynnistää energiansäästökampanjan 

Joko teillä – kotona tai työpaikalla – säädetään astetta alemmas? Energiansäästäminen on päivänpolttava puheenaihe niin alueellisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. On yhteinen vastuumme, että huomioimme ympäristömme ja sen, että energia saadaan poikkeuksellisissa oloissa riittämään kaikille tulevien kylmempien kuukausien aikana. Astetta alemmas päästään esimerkiksi huoneistojen lämpötiloja, lämpimän veden käyttöä tai ruokahävikkiä laskemalla.  

Keski-Suomessa olemme nostaneet teeman syksyn ilmastoviestinnän kärjeksi ja osallistummekin valtakunnalliseen energiansäästökampanjaan koko maakuntana. Koko lämmityskauden ajan jatkuva kampanja käynnistetään maakunnan kaikissa kunnissa ensi viikolla käynnistyvällä Energiansäästöviikolla 10.–16.10.2022. Joissain kunnissa järjestetään teemaan liittyviä tapahtumia jo tällä viikolla. Kaikki keskisuomalaiset haastetaan jatkamaan energiansäästämistä myös kampanjakauden jälkeen.  

Vinkkejä, faktaa ja konkreettisia energiatekoja 

Energiansäästökampanjan aikana kuntien työpaikoilla, yrityksissä ja kouluissa pidetään teemaan liittyviä tietoiskuja ja tehdään energiatekoja. Olemme keränneet alle esimerkkejä Keski-Suomen kuntien energiateoista. Listausta päivitetään Hiilineutraali Keski-Suomi 2030 -verkkosivustolla. 

Hankasalmella kunnan kiinteistöjen lämpötiloja lasketaan, valaisimiin vaihdetaan led-valoja ja katuvalojen valaistusaikoja optimoidaan. Peruskoulussa on ruokahävikin seurantaviikko, jossa vähiten hävikkiä tuottaneet koululaiset palkitaan jäätelöllä.  

Myös Joutsassa koulujen ruokahävikkiä seurataan punnituksella. Ruokailutilojen lämpöaltaiden lämmitysaikoja optimoidaan ja tiskit tiskataan vain täysillä koreilla. Kaikki luokat pitävät lisäksi kokonaan sähköttömän oppitunnin. 

Jyväskylän kaupunki on käynnistänyt laajan energiansäästöön keskittyvän viestintäkampanjan. Kaupunki optimoi katuvalaistusta ajastamalla yösammutuksia alueilla, joissa ei ole käytössä himmennettävää led-valaistusta. Myös kaikki Valon kaupunki -tapahtuman valoteokset on toteutettu ledivaloin. Muita konkreettisia energiansäästötekoja esitellään syksyn ja talven aikana. 

Jämsässä pidetään energiansäästöteemainen avointen ovien päivä kunnallistekniikan toimistolla jo tulevana viikonloppuna 8.10. Tapahtumassa kerrotaan ja keskustellaan kunnan ympäristöohjelmasta, kierrätyksestä, kompostoinnista ja energiansäästämisestä yleensä.  

Kannonkoskella tehostetaan kunnan koulun ilmanvaihdon automaatio-ohjausta, vaihdetaan katuvaloihin led-lamppuja ja panostetaan muun muassa liikuntapaikkojen valaistuksen älyratkaisuihin.  

Samoin Karstulassa optimoidaan kunnan katuvalaistuksen energiatehokkuutta. Koululaiset on haastettu viettämään päivää ilman sähköisiä työvälineitä ja minimoimaan ruokahävikin syntymistä kouluruokailussa.  

Kinnulassa kunnan kiinteistöjen valaisimiin vaihdetaan led-lamppuja ja kunta organisoi ruokahävikin vähentämiseen tähtäävää ruokakassipalvelua. Myös kouluissa kiinnitetään huomioita hävikkiruoan määrään. Ruokalassa on myös luovuttu tarjottimien käytöstä ja koulun tyhjien tilojen valoja sammutetaan. Energiansäästämisen näkökulma pidetään tiiviisti mukana päätöksenteossa. Kunta järjesti kuntalaisille energiansäästöillan jo 4.10. 

Konnevedellä katuvalaistusta on uusittu ledeille ja valaistuksen toiminta-aikaa on rajoitettu. Ilmanvaihtoa säädetään, käyttämättömien tilojen lämpötiloja lasketaan ja alamittauksia lisätään. Koululla pidetään tavaranvaihtotunti ja kiinnitetään huomiota ruokahävikkiin.  

Kyyjärvellä kunnan katuvalaistusta uusitaan led-valaistukseksi ja katujen ja yleisten alueiden valaistusaikoja optimoidaan. Kunta kiinnittää huomiota myös ruokahävikin pienentämiseen.  

Laukaan kunta järjestää kunnantalo Kuntalan väelle pyörällä/kimpalla töihin -päivän, jonka palkintona on aamupala lähiruokapainotuksella. Kunta laatii KETS:esta (kunta-alan energiatehokkuussopimus) tiedotteen, jossa kerrotaan esimerkkejä kunnan energiateoista, mm. kiinteistöjen ja ulkoilualueiden led-valaistuksesta. 

Luhangan kunnantalolla ja kunnan peruskoulussa parannetaan kierrätysmahdollisuuksia ja aloitetaan muovijätteen kierrättäminen. Etätyöpäivien avulla vähennetään liikenteen päästöjä. Kunnantalolla kiinnitetään huomiota myös veden säästämiseen ja sähkönkulutukseen mm. sammuttamalla valot ja sähkölaitteet tarkasti työpäivän päätteeksi. Kunnan kirjastosta asukkaat voivat lainata sähkömittaria oman sähkönkulutuksensa arvioimiseksi. 

Multian kunta järjestää henkilökunnalleen energiatehokkuustyöpajoja. Kiinteistöjen ilmanvaihtoja ja lämmityksiä säädetään ja yleisten tilojen loisteputket vaihdetaan ledeihin sitä mukaa kun lamppuja sammuu. 

Muuramen kunnan kiinteistöjen ja katujen valaisimia vaihdetaan led-valaisimiin ja katuvalaistuksessa käytetään yöajan sammutusta suurimmalla osalla alueista. Kunnan ruokapalveluissa kiinnitetään aktiivisesti huomiota lähiruoan hyödyntämiseen ja ruokahävikin minimoimiseen. 

Petäjäveden kunnan kiinteistöjen ilmanvaihtoa säädetään ja oleskelulämpötilaa lasketaan 1–2 °C. Kunnan koulut ovat aktiivisesti mukana kampanjassa. Teema on esillä mm. vanhempainyhdistyksen syysriehassa kierrätyspisteen/kirpputorin muodossa, oppilaskunnan järjestämässä hävikkiruokaseurantaviikossa ja kierrätysteemaisissa askarteluissa. Kunnan henkilöstö haastetaan pohtimaan energiansäästötekoja omissa yksiköissään. 

Saarijärvellä kiinnitetään huomiota kunnan energiankäyttöön mm. säätämällä toimitilojen lämmityksen menoveden lämpötilaa, lyhentämällä pihavalojen polttoaikoja yöaikana ja viilaamalla uimahallin energiankulutusta. Yhtenäiskoulun alaluokilla on luokkien välinen energiansäästökilpailu ja ideakilpailu energian säästämiseen. Kunta järjestää avoimen Energiatuotannon nykytila ja tulevaisuus Saarijärvellä -tapahtuman 14.10. kello 8.30–10.30 kaupungintalolla. 

Toivakan kunta seuraa energiankulutusta tarkasti, minkä perusteella tehdään energiansäästötoimenpiteitä tarvittaessa. Katuvaloja uusitaan led-valoihin. Kierrätys- ja energiansäästövinkkejä on esillä koulukeskuksessa kampanjaviikolla. Kierrättämisen tärkeydestä muistutetaan kunnan henkilöstöä. Kunnan henkilöstöä on haastettu pohtimaan energiansäästötoimia omissa yksiköissään sekä arjessaan.  

Uuraisten kunnan koulut ovat aktiivisesti mukana kampanjassa: tiedossa on mm. hävikkiruokakisaa, käsitöissä vaatteiden ym. korjausta, ja liikuntakenttien ja pihojen valaistuksen toiminta-aikoja tarkistetaan. Myös kunnan kiinteistöjen iv-koneiden käyttöaikoja, tilojen lämpötiloja ja katuvalaistuksen käyttöaikoja optimoidaan. 

Viitasaarella kaupungin kiinteistöjen huonelämpötiloja tarkastetaan ja säädetään. Ilmanvaihtoa säädetään käytön mukaan. Rakennusten tiiviyttä ja eristystä parannetaan. Katuvalaistus sammutetaan taajamasta arkisin yöaikaan (00.00–5.00). Ulkoliikuntapaikkojen valaistusaikaa vähennetään. Yläkoululaiset pelaavat Energiamaailma-mobiilipeliä ja alakoululaisilla on Energiapäivä-tapahtuma. Myös yrittäjille järjestetään syksyn aikana energia-aiheinen tapahtuma. Kaupunginvaltuusto käsittelee liittymistä HINKU-verkostoon ja KETS:een. 

Äänekosken kaupunki aloittaa energiansäästötoimet alentamalla pääsääntöisesti kaikkien kiinteistöjensä lämpötiloja lämmityskauden ajaksi yhdellä asteella. Katu- ja ulkovalaistusten ajankohtia tarkastellaan kriittisesti. Tekojään kauden kestoa ja ensilumenladun ja lumetuksen olosuhteen mukaisuutta optimoidaan. Suunnitelmissa on myös alentaa hieman uimahallien vedenlämpötilaa ja saunojen lämpötilaa. Kaupunki selvittää myös muita säästömahdollisuuksia – kaikki toimialat on velvoitettu tekemään energiansäästötoimenpiteitä.  

Puuttuvien kuntien ja listauksessa mainittujen kuntien tarkentuvat tiedot päivitetään myöhemmin tälle Hiilineutraali Keski-Suomi 2030 -verkkosivulle.  

Keski-Suomen kunnat on osallistettu energiansäästökampanjaan Keski-Suomen liiton koordinoimalla Koko Keski-Suomi säästää energiaa! -viestintäkampanjalla. Kampanjassa kunnille on tarjottua tietoa, valmiita viestintämateriaaleja ja yhteistä viestintää. Yhdessä YmpyräKS-verkoston kanssa järjestetään yrityksille Energia -etäaamukahvit 14.10. Keski-Suomen liitto osallistuu kampanjaan myös vähentämällä työmatkaliikkumista monipaikkatyöskentelyllä ja herättelemällä henkilöstöä kulkemaan työmatkoja kestävästi liikkuen ja kimppakyydeillä.

Mikä voisi olla teidän perheenne, yrityksenne tai yhteisönne oma energiateko? Ota haaste vastaan ja ilmoita energiateko verkkolomakkeella. Kolme keskisuomalaista energiatekoa palkitaan energiaa säästävillä palkinnoilla. Energiatekoja käytetään esimerkkeinä ilmastoviestinnässä. 

Lue lisää tältä Hiilineutraali Keski-Suomi 2030 -tiekartan verkkosivulta ja katso myös vinkkejä energiansäästämiseen Motivan verkkosivuilta.  

Mistä puhutaan? 
 
Energiansäästöviikko on valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan valtakunnallinen vuosittain järjestämä kampanja, jolla edistetään energiansäästöön ja kestävään kulutukseen liittyvää tekoja ja yleistä tietoisuutta. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat aiheuttaessa laajoja vaikutuksia energian saatavuuteen ja hintaan. Paitsi Suomessa, myös koko Euroopassa etsitään nyt tehokkaita ja nopeavaikutteisia keinoja energiansäästöön ja samalla fossiilisista energialähteistä irtautumiseen. Siksi vuodesta 1996 asti vietetty teemaviikko onkin tänä vuonna aivan erityisen ajankohtainen. Tänä vuonna Energiansäästöviikkoa vietetään 10.-16.10.2022 ja tärkeän asian esillä pitämistä jatketaan koko lämmityskauden jatkuvassa energiansäästökampanjassa. Energiansäästökampanjan taustalla ovat työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto, Motiva, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra.   

Koko Keski-Suomi säästää energiaa! -viestintäkampanjasta vastaa puolestaan Ympäristöministeriön rahoittama ja Keski-Suomen liiton koordinoima Tukea Keski-Suomen kuntien ilmastotyöhön -hanke.  

Lisätiedot: 

Jenni Isopahkala, viestintäasiantuntija, 
jenni.isopahkala@keskisuomi.fi,  
p. 040 640 1994 (viestintä) 

Suvi Bayr, aluekehitysasiantuntija,  
suvi.bayr@keskisuomi.fi,  
p. 040 652 3848 (ilmastotyö)